Strona główna
  1. Wiadomości
  2. O cukrzycy
  3. Porady
  4. Sprzęt i leki
  5. Więcej
  6. Przydatne
  7. O portalu
diabetyk24.pl
Accu-Chek Instant

FreeStyle Libre 2

Ypsomed

Dexcom One+
Artykuły
O cukrzycy
Cukrzyca typu 2
Odżywianie
Pompy insulinowe
Monitoring glikemii
Glukometry
Nakłuwacze
Peny
Insuliny

Dodaj komentarz
Odżywianie

Dieta diabetyka - co warto wiedzieć?

źródło: informacja prasowa Abbott, dodano: 9 czerwca 2017 r.

Osoby cierpiące na problemy zdrowotne powinny w szczególny sposób dbać o swoją dietę. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca. Jednak słysząc słowo "dieta" automatycznie myślimy o restrykcyjnych regułach i zakazach. Tymczasem, jeśli chodzi o zalecenia żywieniowe dla diabetyków, nie ma czegoś takiego jak dieta cukrzycowa. Obowiązują zasady zdrowego odżywiania.

Zdrowo i racjonalnie

Głównym źródłem energii dla każdego z nas są węglowodany. Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych, które w procesie trawienia rozbijane są do cukrów prostych i dzięki insulinie przedostają się do komórek, odżywiając je. Im bardziej złożone węglowodany, tym proces ich trawienia jest dłuższy, a tym samym poziom glukozy we krwi wzrasta powoli i dłużej utrzymuje się na stałym poziomie. Dla porównania, jeśli spożywamy węglowodany proste, pomijany jest proces ich rozbijania na mniejsze części - od razu przedostają się one do krwiobiegu, powodując szybki wzrost glikemii (cukru we krwi). Węglowodany złożone znajdziemy m.in. w razowym pieczywie, kaszach, ciemnych makaronach i brązowym ryżu.

Źródłem białka w menu osób z cukrzycą powinno być: chude mięso, drób, dobrej jakości wędliny oraz ryby. Zaleca się wybieranie tłustych ryb, bogatych w kwasy omega-3. Wartościowym źródłem białka są także warzywa strączkowe, tofu i komosa ryżowa oraz produkty mleczne. Ze względu na zawartość laktozy - cukru mlekowego - zdarza się, że nabiał znacznie podnosi poziom glikemii. Dlatego bezpieczniej jest wybierać jego wersje sfermentowane, takie jak jogurty, kefiry czy niskotłuszczowe twarogi.

Menu diabetyka, podobnie jak u osób zdrowych, powinno składać się z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka i tłuszczu, musi też uwzględniać odpowiednią ilość warzyw i owoców. Prawidłowy sposób odżywiania stanowi element terapii cukrzycy - tłumaczy dietetyk Malwina Pruska-Strakacz.

W racjonalnym odżywianiu osoby z cukrzycą, ogromną rolę odgrywają warzywa, które zawierają mniej węglowodanów niż owoce. Jednocześnie zawierają one błonnik, zapewniający uczucie sytości i spowalniający wchłanianie węglowodanów, a tym samym wzrost cukru we krwi. Warto pamiętać, aby warzyw nie rozgotowywać - kalafior, brokuł, bób czy fasolka szparagowa powinny być podawane na półtwardo, ponieważ zbyt długa obróbka cieplna podnosi ich indeks glikemiczny1.

Uważać trzeba natomiast na owoce, które zawierają spore ilości fruktozy i glukozy. Diabetykom zaleca się unikanie tych najsłodszych - winogron, ananasów, gruszek, fig czy bananów. Owoce powinno się łączyć z produktami białkowo-tłuszczowymi. Lepiej zjeść owoc z jogurtem, orzechami i płatkami owsianymi, aby zmniejszyć ryzyko szybkiego wzrostu i potem nagłego spadku glikemii.

Dieta diabetyka - co warto wiedzieć?

Cukier i tłuszcz

Alternatywą dla cukru są na przykład ksylitol lub stewia - naturalne substancje słodzące. Warto samemu przygotowywać desery na bazie naturalnych zamienników cukru. Osoby przyjmujące insulinę, muszą odpowiednio dostosować jej dawkę do ilości wymienników węglowodanowych2 i białkowo-tłuszczowych3 w zjedzonym deserze. Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 przyjmujące leki doustne, po zjedzeniu czegoś słodkiego powinny zmobilizować się do aktywności fizycznej.

Tłuszcz to również składnik, który nie sprzyja zdrowiu diabetyka. Jest on bardzo kaloryczny, a nadmierna masa ciała sprzyja oporności organizmu na insulinę. Tłuszcz powinien być ograniczany, ale nie eliminowany całkowicie. Lepiej unikać tłuszczów zwierzęcych, boczku, kiełbas i słoniny, w zamian wybierać te pochodzenia roślinnego - oliwa do sałatek, a w ramach przekąski orzechy - kaloryczne, ale bogate w tłuszcze omega-3.

Dieta jako element leczenia

Diabetycy powinni przestrzegać kilku prostych zasad. Istotne są ilość i jakość produktów oraz czas przyjmowania posiłków. Zalecane jest spożywanie produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym, planowanie małych posiłków co 2-3 godziny i w przypadku pacjentów z nadwagą i otyłością (zazwyczaj pacjenci z cukrzyca typu 2) stopniowa redukcja wagi. W przypadku cukrzycy typu 1, ważne jest również odpowiednie przeliczanie wymienników węglowodanowych, wymienników białkowo-tłuszczowych i jednostek insuliny.

Prawidłowe odżywianie to konieczny element leczenia cukrzycy, równie ważny jak insulina, leki doustne czy wysiłek fizyczny. Nowoczesne metody pozwalają pacjentom na dostosowywanie terapii, w tym diety, do ich stylu życia, a nie odwrotnie. Dlatego jadłospis diabetyka nie musi zasadniczo różnić się od menu osoby bez cukrzycy. Komfort życia podnoszą też urządzenia do pomiaru i monitorowania poziomu cukru. FreeStyle Libre, pozwala na szybki pomiar poziomu glukozy w dowolnym momencie i to bez nakłuwania palców4. Wystarczy zeskanować sensor umieszczony na ramieniu czytnikiem i po sekundzie zobaczymy informację o poziomie cukru.

Ocet jabłkowy na odchudzanie - co warto wiedzieć?

Osoby chorujące na cukrzycę często rezygnują z pomiarów za pomocą glukometru i rzadko je wykonują. Co więcej, wykonany pomiar zwykle nie przekłada się na działanie, a jedynie służy przedstawieniu wyników na wizycie u diabetologa. Tymczasem każdy pomiar niesie dla pacjenta mnóstwo informacji - pozwala nam stwierdzić, czy posiłek, dawka insuliny i aktywność były dobrze zaplanowane, a także pozwala zaplanować dalsze działanie. System FreeStyle Libre pokazuje znacznie szerszy obraz glikemii: tendencje (czy cukier spada, rośnie, czy jest stabilny), jak również automatycznie zapisany wykres z ostatnich 8 godzin. Dzięki temu urządzeniu można dokładnie przeanalizować wahania dobowe, związane z codzienną aktywnością i spożywanymi produktami. Jeśli pomiar mieści się w normie, mamy informację zwrotną, że nasze wcześniejsze decyzje odnośnie leczenia były słuszne. Kiedy poziom cukru jest nieprawidłowy, należałoby się zastanowić, czy błąd wynikał z nieprawidłowo skomponowanego posiłku, złej dawki leku czy może był wynikiem niespodziewanego stresu - radzi Malwina Pruska-Strakacz, dietetyk.

Dzięki dokładnej analizie nieustannie uczymy się funkcjonowania własnego organizmu. Łatwiej jest w ten sposób przyswoić dobre nawyki żywieniowe, przewidywać i kontrolować skutki spożywania określonych pokarmów oraz starać się utrzymać prawidłowy poziom cukru.

1. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższe jest stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu w odniesieniu do zmian obserwowanych po spożyciu ekwiwalentnej ilości glukozy. Poziom IG wyrażany jest w procentach i np. dla jabłka wynosi 39%. Oznacza to, że szybkość, z jaką przybywać będzie glukozy we krwi po spożyciu jabłka, to 39% tego, co można by zaobserwować po spożyciu czystej glukozy.
2. Wymiennik węglowodanowy to porcja produktu spożywczego, która dostarcza 10g węglowodanów przyswajalnych (bez błonnika pokarmowego).
3. Wymiennik białkowo-tłuszczowy to taka ilość produktu spożywczego, która dostarcza 100 kcal z białka i tłuszczu lub tłuszczu.
4. Test z opuszki palca za pomocą glukometru jest konieczny w okresach szybkich zmian stężenia glukozy we krwi, kiedy stężenie glukozy w płynie śródtkankowym może nie odzwierciedlać dokładnie stężenia glukozy we krwi lub w przypadku, kiedy system informuje o hipoglikemii lub zbliżającej się hipoglikemii, lub kiedy objawy są niezgodne z odczytem systemu


Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, koniecznie polubcie nasz profil na FB!


Wszelkie materiały (w szczególności materiały i opracowania własne) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.



reklama





Najnowsze komentarze [3]

Masz swoją opinię na ten temat? Tu jest miejsce, gdzie możesz ją wyrazić! Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będą tolerowane niecenzuralne wypowiedzi i wulgaryzmy.

~Bartek  IP: 37.47.52.xxx(2018-01-13 16:51:52)
Bo białka i tłuszcze są zamieniane przez pewne procesy w organizmie na glukozę, ktora jest ostatecznym "paliwem" napędzajacym niemal wszystkie komórki w naszym organizmie.

~diabe  IP: 94.254.248.xxx(2017-06-25 03:51:06)
Dobrze, ale jak to się dzieje, że nie jedząc weglowodanów w ogóle też rośnie nam cukier we krwi? Czy ktoś to potrafi logicznie i sensownie wyjaśnić?

~diabe  IP: 94.254.248.xxx(2017-06-25 03:36:23)
No dobrze, ale dlaczego niektóre węglowodany złożone takie jak np. pochodzące z ziemniaków czy chleba podnoszą cukier we krwi nawet więcej niż cukry proste?


Powrót Do góry

mojacukrzyca.org - Odżywianie: Dieta diabetyka - co warto wiedzieć?
Jeżeli na tej stronie widzisz błąd lub masz uwagi, napisz do nas.



Eversense E3

Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą
Refundacja CGM
Przydatne
Informacje
Bądź na bieżąco!
Kącik literacki
Wszystko o Accu-Chek
Specjalista radzi
DiABEtyK
Na komputer i telefon
Ministerstwo Zdrowia
Światowy Dzień Cukrzycy
Cukrzyca tamtych lat
DME obrzęk plamki
Ciekawostki
O portalu

Redakcja portalu | Napisz do redakcji | Newsletter | O portalu | Media o portalu | Linki | Partnerzy | Nasze bannery | Logo do pobrania | Patronat medialny
Portal mojacukrzyca.org ma charakter jedynie informacyjny. Wszelkie decyzje odnośnie leczenia muszą być podejmowane w porozumieniu z lekarzem i za jego zgodą.
Portal jest prowadzony przez osobę fizyczną wyłącznie w celach osobistych. | Copyright © mojacukrzyca.org 2001-2024 Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Ostatnia modyfikacja: Czwartek, 18 kwietnia 2024 r.

Zadaj pytanie on-line