Strona główna Możesz to robić zdalnie! Forum dyskusyjne Facebook Twitter NK YouTube Instagram Snapchat RSS Kontakt
  1. Wiadomości
  2. O cukrzycy
  3. Porady
  4. Sprzęt i leki
  5. Więcej
  6. Przydatne
  7. O portalu
diabetyk24.pl
Accu-Chek Combo

Koronawirus i cukrzyca - przydatne informacje

Bądź na bieżąco!
mylife YpsoPump
Artykuły
O cukrzycy
Cukrzyca typu 2
Odżywianie
Pompy insulinowe
Monitoring glikemii
Glukometry
Nakłuwacze
Peny
Insuliny

Dodaj komentarz
Artykuły

Czego nie powinny jeść osoby z cukrzycą typu 2? Lista jest długa

Artykuł sponsorowany, dodano: 25 marca 2020 r.

"Dieta przy cukrzycy jest szczególnie ważnym, o ile nie najważniejszym, czynnikiem wpływającym na komfort życia chorego" - takiego zdania jest Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny z niezwykle bogatym doświadczeniem. Twierdzi on także, że prawidłowo zbilansowany jadłospis pomaga unormować glikemię, zapewnia równomierny i wyważony dopływ energii, ale i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jakich potrzebuje osoba chora na cukrzycę. Czego jednak nie powinna zawierać dieta dla cukrzyka typu 2?

Dieta cukrzycowa - czego unikać?

Jest ogólna zasada mówiąca o tym, iż jadłospis dla cukrzyków nie może zawierać cukrów łatwo przyswajalnych. Chodzi mianowicie o cukier, miody, dżemy i wszelkie słodkości. Jednak w życiu pacjenta chorego na cukrzycę może dojść do sytuacji, kiedy poziom glukozy we krwi osiąga zbyt niski poziom i osoba chorująca na cukrzycę musi spożyć odpowiednią porcję cukru prostego. Jest to sytuacja o tyle ciekawa, że w takim momencie ta substancja zaczyna ratować mu życie.

Jedzenie dla osoby chorej na cukrzycę typu 2 nie powinno zawierać:

  • słodyczy oraz cukru,
  • rozgotowanego ryżu i kaszy,
  • rozgotowanych warzyw (np. ziemniaków),
  • puree ziemniaczanego i frytek,
  • dojrzałych bananów, winogron, owoców z puszki, kandyzowanych i suszonych owoców (np. żurawiny),
  • śmietany, tłustego mleka, serów, słodzonych smakowych jogurtów i innych przetworów mlecznych,
  • wieprzowiny, baraniny i kaczki,
  • czekolady mlecznej, miodu, dżemów,
  • alkoholu,
  • tłuszczy zwierzęcych,
  • soli,
  • pieczywa pszennego i białej mąki (niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna, ryżowa, czy orkiszowa),
  • drożdżówek i innych wypieków cukierniczych, groszku ptysiowego, płatków kukurydzianych i innych śniadaniowych, sucharków, większości produktów zbożowych bezglutenowych,
  • słodkich napojów - litr coca-coli to 20 łyżek cukru, niektóre jogurty owocowe zawierają nawet 8 łyżek cukru w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Należy pamiętać o dużej ilości cukrów ukrytych w różnych produktach. Mało kto z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż cukier dodawany jest nawet do wędlin, bo nadaje im kruchości.
Ważną wskazówką dla diabetyków jest to, aby unikali produktów o dużej zawartości tłuszczu (salami, produkty smażone na głębokim tłuszczu, majonez, słonina, boczek itp.) oraz produktów o wysokim indeksie glikemicznym (białe pieczywo, słone przekąski, chipsy, słodkie napoje, owoce suszony itp.). Jeśli masz wątpliwości dotyczące Twojego jadłospisu, skontaktuj się z dietetykiem, który odpowie na wszelkie pytania oraz ułoży dietę odpowiednią dla Ciebie.

Czy dieta w cukrzycy jest niezbędna?

Jeśli jesteś diabetykiem, to z pewnością zastanawiałeś się nad tym, co powinien jeść cukrzyk, a co bezwzględnie jest zakazane. Zdaniem Michała Wrzoska, specjalisty z zakresu zdrowego odżywania, stosowanie zbilansowanego jadłospisu uwzględniającego produkty o niskim, a eliminującego o wysokim indeksie glikemicznym, to podstawa do zachowania zdrowia w cukrzycy. Więcej na ten temat wspomniany dietetyk pisze w tym miejscu - https://michalwrzosek.pl/dieta/dieta-w-cukrzycy/. Warto pamiętać, że jeśli nie eliminuje się z diety pewnych produktów spożywczych, stan pacjentów diabetologicznych może pogarszać się bardzo szybko. Jest on również zdania, że niefarmakologiczne metody leczenia, a więc także eliminacja z jadłospisu pewnych produktów, decyduje o efektywności leczenia farmakologicznego. Stosowanie jedynie medykamentów nie przyniesie pożądanych efektów zdrowotnych, jeśli nie będzie połączone z odpowiednią dietą.

Jaka zatem jest właściwa dieta dla cukrzyka typu 2? Otóż taka, która wprowadza produkty dozwolone oraz eliminuje te zakazane. Warto pamiętać o tym, iż stosując odpowiednio skomponowaną dietę, możesz aż w 90 procentach wyregulować poziom cukru. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, iż dieta dla diabetyków może być lekiem, gdyż umożliwia utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi... a to pierwszy krok na drodze do zdrowia.

Czego nie mogą jeść osoby z cukrzycą? Lista jest długa


Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, koniecznie polubcie nasz profil na FB!



reklama


XXI Zjazd PTD



Najnowsze komentarze [0]

Masz swoją opinię na ten temat? Tu jest miejsce, gdzie możesz ją wyrazić! Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będą tolerowane niecenzuralne wypowiedzi i wulgaryzmy.


Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Bądź pierwszy, dodaj swoją opinię!




Powrót Do góry



mojacukrzyca.org
mojacukrzyca.org - Artykuły: Czego nie powinny jeść osoby z cukrzycą typu 2? Lista jest długa
Jeżeli na tej stronie widzisz błąd lub masz uwagi, napisz do nas.


Poznaj cukrzycę
Przydatne
Informacje
Ogłoszenia
Sklep dla diabetyków
Kącik literacki
Wszystko o Accu-Chek
Specjalista radzi
Polecamy
DiABEtyK
Na komputer i telefon
Ministerstwo Zdrowia
Światowy Dzień Cukrzycy
Cukrzyca tamtych lat
DME obrzęk plamki
Ciekawostki
O portalu

Redakcja portalu | Napisz do redakcji | Newsletter | O portalu | Media o portalu | Linki | Partnerzy | Nasze bannery | Logo do pobrania | Patronat medialny
Portal mojacukrzyca.org ma charakter jedynie informacyjny. Wszelkie decyzje odnośnie leczenia muszą być podejmowane w porozumieniu z lekarzem i za jego zgodą.
Portal jest prowadzony przez osobę fizyczną wyłącznie w celach osobistych. | Copyright © mojacukrzyca.org 2001-2020 Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Ostatnia modyfikacja: Wtorek, 31 marca 2020 r.

Zadaj pytanie on-line